案例
集间设计
2022-07-13
27825
集间设计 | 矩阵 · 320㎡台式极简
户型:别墅 面积:320m²
花费:50万以上 位置:成都市
集间设计 | 矩阵 · 320㎡台式极简
我们常常谈论设计美,关于生活、关于居住、也关于精神。究其外结构、比例、材质、灯光,究其内符合居住者生活习惯,审美情趣,精神场域。摒弃繁琐的装饰、杂乱的色彩,让搭配自由,简约的基调为居家生活服务。这套房子是老客户的二套房,男主人是游戏设计师在家办公时间居多,女主人商务精英,一儿一女一个老人的三代同堂。了解居住者对于居家生活和休闲娱乐的心愿,构建能够实现这种生活方式的环境……
We often talk about design beauty, about life, about living, and about spirit. Study its external structure, proportions, materials, lighting, and study its interior in line with the living habits, aesthetic taste, and spiritual field of the occupants. Abandon the cumbersome decoration and messy colors, let the collocation free and simple tone serve the home life. This house is the second suite of an old client. The male owner is a game designer who works from home most of the time. The female owner is a business elite, with a son, a daughter, and an old man for three generations. Understand the desires of occupants for home living and recreation, and create an environment that enables this lifestyle...
· 户型图
-1F原始结构图
◾私人电梯外过道空间浪费,玄关狭小。
◾电梯门和休息室门正对。
◾卫生间较大使用频率低。
1F原始结构图
◾楼梯间封闭, 视野拥堵。
◾客厅原始宽度4.1m,摆放沙发后封闭拥簇。
◾厨房操作台面不能满足日常使用。
◾厨房单开门使厨房显得封闭。
◾屋主要求一楼老人房增设书桌。
2F原始结构图
◾二楼需要改成三个卧室,满足夫妻二人、两个小朋友使用。
◾过道狭窄拥堵。
-1F平面布置图
◾把原来的两个过道合成一个,扩大入户空间,增加储物。
◾卧室与过道之间采用储物柜隔断,改变动线的同时增加储物。
◾此案例地下室顶采光好,采光最佳的地方设计成茶室,原来的休息厅划分为影音室、茶室两个空间。
◾把卫生间缩小,留一部分设计成储物间。
1F平面布置图
◾拆除阳台推拉门,把阳台纳入客厅扩大空间。
◾拆除楼梯墙,重新设计楼梯。
◾厨房外延,扩大厨房操作台面。
◾卫生间保证使用功能的情况下,向老人房让出30公分位置嵌入衣柜,增设老人的书桌。
◾阳台增加茶台。
2F平面布置图
◾为了保证每个房间的舒适度,主卧去掉衣帽间。
◾主卧卫生间设计三式分离。
◾拆除私人电梯与过道的墙,设计书房和亲子区。
· 客厅
进门玄关半高形式置物柜让空间保持呼吸感。客厅整体以石材与木饰面为基调,摒弃华丽的陈设营造出质感而不失温暖的氛围。线条干净利落、低饱和度色调营造出沉稳素净的宜居格调。
The half-height lockers at the entrance and entrance keep the space breathing. The living room is based on stone and wood veneer as a whole, abandoning ornate furnishings to create a textured yet warm atmosphere. Clean lines and low-saturation tones create a calm, livable style.
大理石电视墙为整个空间提升质感。在电视墙的设计上做了留缝分割让整个墙面更精致。钢板楼梯不再是空间的“累赘”更是凸显空间气质的重要分子,重塑后的楼梯宛若装饰品巧妙的融入客厅。
The marble TV wall enhances the texture of the entire space. In the design of the TV wall, there are seams and divisions to make the whole wall more delicate. The steel plate staircase is no longer a "burden" of the space, but an important element that highlights the temperament of the space. The remodeled staircase is cleverly integrated into the living room like decorations.
阳台柜在于平衡阳台承重墙的关系,开放格让电视墙视觉得到延伸。材质折射出空间质感。
The balcony cabinet is to balance the relationship between the load-bearing wall of the balcony, and the open grid extends the vision of the TV wall. The material reflects the texture of space.
沙发选择了浅色,通过材质、色彩的调和,营造出秩序美感。无主灯设计营造多场景灯光氛围,顶面做两条凹陷设计、侧面木饰面增加层次提升空间质感。
The sofa chooses a light color, and through the harmony of materials and colors, it creates a sense of order and beauty. The design of no main light creates a multi-scene lighting atmosphere, the top surface is designed with two recesses, and the side wood veneer adds layers to enhance the space texture.
· 餐厅
餐厅餐桌岛台搭配形式,衍生出不同的生活场景,黑色岩板岛台沉稳大气。
The combination of dining table and island in the restaurant generates different life scenes, and the black slate island is calm and atmospheric.
西厨分担厨房功能同时满足多种生活方式。表面上看不到多余的物品,实则巧妙的藏于设计中。空间的储物做了大块面的隐形,利落平整。餐边柜中间的镂空设计,延展视觉勾勒空间层次。材质碰撞、结构交错的美感。定制木质一体式长餐桌充分满足餐厅应有机能同时让空间得到视觉延伸。顶面留槽完美的隐藏了吊灯灯座,黑色加长风口符合整个空间的极简气质。
Western kitchens share kitchen functions while satisfying a variety of lifestyles. Superfluous items are not visible on the surface, but they are ingeniously hidden in the design. The storage space in the space is invisible and neat. The hollow design in the middle of the sideboard extends the vision and outlines the space level. The beauty of the collision of materials and the interlaced structure. The customized wooden one-piece long dining table fully meets the functions of the restaurant and allows the space to be visually extended. The groove on the top perfectly hides the chandelier lamp holder, and the black extended air vent conforms to the minimalist temperament of the entire space.
· 茶室
阳台区域设置了一个茶台区,似隔非隔,为居住者提供可以伸展的空间。在这个位置捕捉日光的变化再好不过。
A tea table area is set up in the balcony area, which seems to be separated from each other, providing space for the occupants to stretch. It couldn't be better to capture the changes in sunlight at this location.
· 厨房
上轨道厨房双推门让厨房视线开阔,深色橱柜与灰色砖营造沉稳质感氛围。
The double sliding doors of the upper track kitchen allow the kitchen to have a wide view, and the dark cabinets and gray bricks create a calm and textured atmosphere.
· 楼梯间
楼梯在空间中是特殊的存在,作为垂直动线的功能组件也是设计重心,打破传统概念,设计悬浮挑空楼梯结构,采用钢板扶手+实木镂空踏步,视觉上得到舒展,轻盈通透,起步地台设计与钢木楼梯的穿插重构,让视觉丰富增加空间仪式感。
The staircase is a special existence in the space. As a functional component of the vertical circulation, it is also the focus of the design. It breaks the traditional concept and designs a suspended and hollow staircase structure, using steel plate handrails + solid wood hollow steps, which are visually stretched, light and transparent, and the starting point The interspersed and reconstructed design of the platform and the steel and wood stairs enrich the visual sense and increase the sense of ritual in the space.
墙面木饰面从楼梯间一直延伸到二楼家庭室,黑色钢板扶手在木饰面中的穿插,不同材质的碰撞在光下实现对话,硬朗与温润,理性与感性。拾阶而上,木与白的交织透露出温柔质感,预示着空间情绪渐变。
The wood veneer on the wall extends from the stairwell to the family room on the second floor. The black steel plate handrails are interspersed in the wood veneer, and the collision of different materials realizes a dialogue under the light, tough and gentle, rational and sensual. Going up the stairs, the interweaving of wood and white reveals a gentle texture, indicating a gradual change in the mood of the space.
· 家庭室
二楼公共空间模糊过道界限设置开放格书柜、卡座作为家庭亲子活动区,阅读、游戏、分享……以包容的姿态去接纳空间建筑结构的本身,顶面结合原有梁位做了弧形设计、结合木饰面营造温馨安宁氛围。
The public space on the second floor blurs the aisle boundaries to set up open grid bookcases and decks as family parent-child activity areas. Reading, games, sharing... accept the architectural structure of the space itself with an inclusive attitude, and the top surface is combined with the original beams to make an arc. The design, combined with the wood veneer, creates a warm and peaceful atmosphere.
· 男孩房
太空主题的男孩房,拥抱星河万里。
The space-themed boys' room embraces the Milky Way.
· 女孩房
柔美的色调与线条营造温馨的女孩房,感受生活的温度与善意。
Soft tones and lines create a warm girl's room and feel the temperature and kindness of life.
· 主卧
木饰面与镂空柜体结合形成量体的对应和关联,提升视觉美感。柜体兼备梳妆台功能。
The wood veneer is combined with the hollow cabinet to form the correspondence and association of the volume, which enhances the visual beauty. The cabinet also functions as a dressing table.
卧室顶面沿用无主灯设计,点光源和灯带结合营造温馨的灯光氛围。进门玄关柜收纳功能之外穿插式的设计,隔而不断,缝隙微观世界,让空间有呼吸感,同时形成视线洄游动线。墙面选择布艺硬包与木饰面营造温馨氛围。
The top surface of the bedroom follows the design of no main lights, and the combination of point light sources and light strips creates a warm lighting atmosphere. The interspersed design in addition to the storage function of the entrance porch cabinet, the gap is continuous, and the microscopic world of the gap makes the space feel breathable and forms a line of sight wandering. The wall chooses fabric hard bag and wood veneer to create a warm atmosphere.
· 主卫
主卫三式分离温馨的光源、素雅的色调,功能与美观兼顾。
The main bathroom is separated from the warm light source, the simple and elegant colors, and the function and beauty are taken into account.
· 电梯厅
电梯间设置壁龛置物。储物柜既有隔断功能又能储物。
Elevator rooms are provided with alcoves. The locker has both the function of partition and storage.